BAHAN BAHAN

4 biji telur,
4 sudu milo,
4 sudu susu pekat,
4 sudu serbuk koko,
4 sudu gula,
1 paket biskut marie( 350 gram ),
1 buku buttercup,
bahan2 diatas ialah bhan2 pnting dlam mmbuat kek batik.. Tapi korang bley tmbah susu cair or susu sgar kalo nk myedapkan lagi korang pnyer kek batik.. Bhan2 tmbahn trsbut mstilah dgunakn lam kuantiti yg sdikit..
CARA CARA MEMBUAT KEK BATIK
3. Cairkan buttercup dalam periuk.
4. Masukkan semua bahan yg telah dsebatikan td kedalam periuk bersama buttercup yg telah dicairkan dan biskut marie yg dipatahkan tadi. Gaul semua bhan selama 15 minit dalam keadaan api terbuka.
5. Angkat bahan2 telah dicampur tadi dan ltakkan didalam bekas mengikut citarasa masing2. Sejukkan kedalam peti ais. Biskut batik sedia dihidang.
TIP TIP DALAM MEMBUAT KEK BATIK
1. Pastikan api yg digunakan adalah sangat perlahan. Api yg kuat menyebabkan biskut batik menjadi kering dan tidak sedap.
2. Kalau nk sedapkan lagi kek, bahan2 yg disebatikan tadi dicampur kan susu segar/susu cair. Lagi satu, masukkan lebih serbuk milo berbanding serbuk koko.
3. Kalau nk kek itu lembut, gaul sume bahan2 dalam periuk dengan lebih lama lagi.
4. Kalau nak kek itu rangup pula, masukkan biskut marie terlebih dahulu kemudian gaulkan dengan mentega yg telah dicairkan. Seterusnya barulah dimasukkan bahan2 yg telah disebatikan tadi.
Selamat mencuba, INSYAALLAH